На почти 2500 км североизточно от Москва, малкото пристанище Сабета

...
 На почти 2500 км североизточно от Москва, малкото пристанище Сабета
Коментари Харесай

Русия разширява своята енергийна доминация с амбициозен проект за втечнен газ

 На съвсем 2500 км североизточно от Москва, дребното пристанище Сабета изпъква на фона на арктическата пустота на полуостров Ямал. Бивш челен пост на руските геолози, в този момент Сабета е основно място за най-амбициозния съветски план за полутечен природен газ, ръководен от компания, която навлезе на пазара единствено преди година, пишат Олга Танас, Дина Креникова и Анна Ширияевская за Bloomberg. Няколко пъти седмично големи танкери напущат отдалеченото пристанище, пренасяйки супер охладен газ към пазарите в Европа и Азия.
Това не е единственото дружество за полутечен природен газ оттатък Полярния кръг, само че несъмнено е най-голямото.

„ Новатек “, главният акционер на завода за полутечен газ „ Ямал “, съобщи, че проектите за бъдещи планове ще трансфорат Русия в един от най-големите експортьори на синьо гориво единствено за десетилетие.

Страната към този момент е най-големият експортьор на газ по тръбопроводи и вторият по величина снабдител на нефт в света.

Съоръжението в Сабета съставлява още една връзка на президента Владимир Путин и естествените запаси на Русия с огромните стопански системи.

„ Русия може да бъде една от четирите най-големи експортьорки на полутечен газ “, съобщи основният финансов шеф на „ Новатек “ Марк Джетвей по време на изявление в Лондон.

Демонстрация на капацитета

Руската компания показва, че е допустимо да се създават и втечняват горива в рисковите условия като тези в „ Ямал “ на конкурентни цени и да се доставят на пазари, намиращи се на хиляди километри от Сабета.Този проект е подкрепят от разтапянето на арктическия лед, което разрешава на профилиран флот от танкери да транспортират гориво по северното крайбрежие на Русия.

Тази седмица Владимир Путин ще показа капацитета за развиване на съветските въглеводороди на Международния арктически конгрес в Санкт Петербург. Държавният глава е дълготраен покровител на петролните и газовите запаси, които лежат под постоянно замръзналата повърхнина на Арктика.

„ Можем самоуверено да заявим, че през този и идващия век Русия ще разшири своето произвеждане, с помощта на Арктика “, съобщи Путин.

„ Новатек “, чиито най-големи акционери включват имената на милиардерите Леонид Микелсон и Генадий Тимченко, както и френският енергиен колос Total SA, се трансформира в най-големият производител на полутечен газ в Русия, откакто стартира производството на това гориво в Ямал преди повече от две години. Съоръжението доближи своя цялостен потенциал в края на 2018 година, удвоявайки пазарния дял на Русия на международно ниво до 8 на 100.Според Джетвей „ Новатек “ възнамерява до 2030 година да влезе в класацията на десетте най-големи експортьори на полутечен природен газ в света наред със Съединени американски щати, Катар и Австралия.

И трите индустриални обекта на плана „ Ямал “, които общо разполагат с годишен потенциал от 17,5 млн. тона, към този момент работят. „ Новатек “ притегля сътрудници за втори цех, наименуван по план Arctic LNG 2, който се чака да влезе в употреба до 2022 година

Планира се и трето оборудване, което може да усили производството на полутечен газ до 2030 година с 20% до 70 млн. тона годишно.

Според Леонид Микелсон ресурсната база на компанията на двата арктически полуострова – Ямал и Гидан разрешава да се увеличи индустриалния потенциал до 140 млн. тона годишно.

Русия, която е най-големият газов експортьор в света, избра да насочи своите старания към създаване на мощна мрежа от газопроводи, вместо да заложи на доставките на полутечен газ посредством танкери. Доскоро страната разполагаше единствено с един план за втечняване, този на „ Газпром “, наименуван „ Сахалин-2 “, намиращ се покрай Япония, с годишен потенциал от към 10 млн. тона.

Огромни запаси

Руското министерство на енергетиката пресмята общото количество на газови запаси в района на почти 210 трлн. куб.м, или към 70% от общото количество на страната.

Газовите ресурси на „ Новатек “ се правят оценка на към 3,3 трлн. куб.м, показва Джетвей.

„ Вярваме, че Русия може да бъде четвъртият или даже третият по величина експортьор на полутечен газ в света “, споделя Карен Костаниян, анализатор към Bank of America Merrill Lynch в Москва.

Въпросните запаси са разположени на повече от 5 хиляди километра от основните пазари в Азия и на близо 4 хиляди километра от европейските търговски хъбове, като този в Ротердам да вземем за пример.

„ Новатек “ се нуждае от ниски температури за втечняване на природния газ (минус 59 градуса по Целзий). Това изисква специфични технологии за строителство в зони с минусови температури, както и приспособяването на танкерите да плават в заледени води.Районът на Арктика дава преимущество на „ Новатек “ поради целогодишните ниски температури, които редуцират индустриалните разноски.

Разходите за произвеждане на оборудването „ Ямал “ възлизат на 0,1 $ за милион английски топлинни единици, до момента в който в Съединени американски щати размерът на тези разноски доближава 2,6 $.

Потенциалът на „ Новатек “ притегля интернационалните вложители като Total и China National Petroleum Corp. Наличието на американски наказания, ориентирани към съветското произвеждане на сила, не може да попречи на стартирането на плана Arctic LNG 2, както и на дълготрайните проекти за разширение на производството на компанията.

През март Total подписа договорка за придобиване на 10-процентен дял от втория цех за полутечен газ на „ Новатек “.

През миналата седмица съветското сдружение подписа 15-годишни съглашения с Vitol SA и Repsol SA за доставка на 1 млн. тона полутечен газ годишно от Arctic LNG 2.
  По публикацията работиха: Аспарух Илиев, редактор Магдалена Иванова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР